Συνδυάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Λυκείου Δομοκού πραγματοποίησαν την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 μια εκδήλωση που άφησε ισχυρό αποτύπωμα στις ψυχές μας.

Η εκδήλωση ήταν ένα πρωτοποριακό αφιέρωμα στην τέχνη της ποίησης και αποτέλεσε μια σημαντική προσπάθεια να προωθηθεί η τέχνη αυτή στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο, ώστε οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν ότι η ποίηση δεν είναι μία άχρηστη συνήθεια για λίγους “εκλεκτούς”, αλλά μια τέχνη που βοηθά τους νέους να βρουν και να ισχυροποιήσουν την ταυτότητά τους.

Βέβαια, η προσπάθεια αυτή στηρίχτηκε στη διάθεση και στον κόπο των μαθητών. Στηρίχτηκε όμως και στην αγάπη και το μεράκι των εκπαιδευτικών του σχολέιου, κυρίως της κ. Μαρίας Τυμπλαλέξη και του κ. Άρη Μπουσιόπουλου, που πέρα απ’το ωράριό τους και παρά την πίεση των εξετάσεων θέλησαν να εξοικειώσουν τους μαθητές με την ποίηση προσφέροντας και σ’αυτούς, αλλά και σε όσους παρακολούθησαν μια μοναδική εμπειρία.

Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να περιδιαβούν το μαγικό κόσμο της ελληνικής ποίησης από την περίοδο της Κρητικής λογοτεχνίας ως σήμερα ακούγοντας στίχους σπουδαίων ελλήνων ποιητών που έχουν μελοποιηθεί. Σημαντικά ποιήματα του Βιτσέντζου Κορνάρου, του Γιώργου Σεφέρη, του Οδυσσέα Ελύτη, του Τάσου Λειβαδίτη, του Νίκου Καββαδία, του Άλκη Αλκαίου, του Νίκου Γκάτσου παρουσιάστηκαν από τις γλυκές φωνές δύο μαθητριών, της Αποστολίας Αποστολοπούλου και της Κωνσταντίνας Θεοδώρου με τη συνοδεία των καθηγητή τους, κ. Άρη Μπουσιόπουλου και κ. Λιλής Ντούμα. Παράλληλα, άλλοι μαθητές ως παρουσιαστές και οργανοπαίκτες μας ταξίδευαν σ’όλες αυτές τις περιόδους της ελληνικής ποίησης (αλλά και της γαλλικής!).

Τιμώμενα πρόσωπα στην εκδήλωση ήταν και δύο ντόπιοι ποιητές της περιοχής του Δομοκού: ο κ. Κ. Τσιαλαφούτας και ο Θ. Γκαρίλας που συνομίλησαν με τα παιδιά και διάβασαν αντιπροσωπευτικά τους ποιήματα. Ακόμα, ο Θανάσης Κυρκόπουλος, καθηγητής του σχολείου, διάβασε δύο ποιήματα από την ποιητική του συλλογή “Μετάγγιση”, θέλοντας να μεταγγίσει στους νέους ιδέες και συναισθήματα. Αξιοσημείωση ήταν και η απαγγελία του ποιήματος της μαθήτριας Δήμητρας Ευθυμιοπούλου “Λευκόχρυσος” που της χάρισε το 2ο βραβείο στον περυσινό μαθητικό διαγωνισμό ποίησης.

Εντυπωσιακό ήταν το τέλος της εκδήλωσης, όπου παρουσιάστηκε το ποίημα του Ραμόν “Ρατσισμός”. Οι μαθητές με μπλουζάκια όπου αναγράφονταν διάφοροι στίχοι ανέβηκαν στη σκηνή και τραγούδησαν το καθηλωτικό αυτό τραγούδι, πρεσβεύοντας τις αξίες της ανεκτικότητας και καταδικάζοντας το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία. Στο τέλος του τραγουδιού έκπληξη ήταν η εμφάνιση των εκπαιδευτικών κ. Μπουσιόπουλου και κ. Κοντογιώργου ως ράπερ!

Όλοι όσοι παρακολουθήσαμε αυτή την εκδήλωση συγκινηθήκαμε με την προσπάθεια και το ταλέντο των μαθητών και εκπαιδευτικών και αισθανθήκαμε περήφανοι γιαυτούς. Ευχαριστούμε πολύ για την αξέχαστη αυτή εμπειρία!

Θερμά συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες:
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:
ΜΑΡΙΑ ΤΥΜΠΛΑΛΕΞΗ
ΑΡΗΣ ΜΠΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ:
ΛΙΛΗ ΝΤΟΥΜΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΥΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΛΕΞΑΚΗ
ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΥΘΥΜΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΑΡΙΛΑΣ
ΕΥΗ ΓΟΥΡΓΙΩΤΗ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΖΩΤΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΑΣ
ΠΑΥΛΟΣ ΛΥΤΡΑΣ
ΝΤΡΑΝΕ ΝΤΡΕΤΣΑ
ΜΑΡΙΑ ΠΑΛΗΟΓΕΩΡΓΟΥ
ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΛΟΥΣΑΙ
ΘΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ
ΜΑΤΙΝΑ ΡΙΖΟΥ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΦΥΛΗ
ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΕΡΤΙΓΚΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΤΣΙΝΤΖΟΥ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΟΥΜΑ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΧΑΛΒΑΝΤΖΗΣ
και ο
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΠΑΝΟΣ

Related Post