“Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα

στους Γαλάζιους διαδρόμους

συναντήσω αγγέλους, θα τους

μιλήσω ελληνικά, επειδή

δεν ξέρουνε γλώσσες. Μιλάνε

μεταξύ τους με μουσική”

Νικ. Βρεττάκος “ελληνική γλώσσα”

Ταξιδεύοντας στη ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Δομοκού τίμησαν την ελληνική γλώσσα και γιόρτασαν την παγκόσμια ημέρα που έχει καθιερωθεί για χάρη της στις 9 Φεβρουαρίου. Το μεγαλείο της ελληνικής γλώσσας είναι αφθαρτο και σχεδόν θεϊκό. Είναι μια γλώσσα μουσική που την μιλούνε μόνο οι άγγελοι. Έχει, μάλιστα, επιδείξει μια αξιοθαύμαστη αντοχή στον χρόνο ενώ έχει υπερβεί γεωγραφικά και χρονικά πλαίσια. Η απεραντοσύνη της αποτυπώνεται ανάγλυφα στον τρόπο με τον οποίο έχει εμβολιάσει σχεδόν όλες τις Ευρωπαϊκές γλώσσες, γονιμοποιώντας την παγκόσμια σκέψη. Η Ζακλίν ντε Ρομιγύ αναφέρει χαρακτηριστικά:”όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει ελληνικά, επειδή η ελληνική γλώσσα μας βοηθάει πρώτα απ’ όλα να καταλάβουμε τη δική μας γλώσσα”.

Οι μαθητές του σχολείου μας, αφού επεξεργάστηκαν 2 ποιήματα του Νικ. Βρεττάκου αλλά και άλλα κείμενα για τη σημασία της ελληνικής γλώσσας αποτύπωσαν τις σκέψεις τους σε χρωματιστά χαρτόνια. “Η ελληνική γλώσσα είναι σημαντική γιατί …. ” γράφουν μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, παριστάνωντας τη γλώσσα μας ως “ρίζα” των ευρωπαϊκών γλωσσών συγκένρωσαν λέξεις με ρίζα ελληνική.

Αυτή τη γλώσσα λοιπόν οφείλουμε όλοι να τη σεβόμαστε, να την αγαπάμε και να τη διαφυλλάσουμε.

“Με το νήμα

των λέξεων, αυτόν το χρυσό

του χρυσού, που βγαίνει απ’ τα βάθη

της καρδιάς μου, συνδέομαι συμμετέχω

στον κόσμο.

Σκεφτείτε:

Είπα και έγραψα”Αγαπώ”

Ν. Βρεττάκος

“Ο Αγρός των λέξεων”

Την δράση οργάνωσε και επιμελήθηκε η φιλόλογος του σχολείου μας Καραμουλά Κωνσταντίνα, την ευχαριστούμε και την συγχαίρουμε!

Related Post